Trikåfabriken
I en före detta Trikåfabrik från 1901 på Möllevången i Malmö har vi tillsammans med Stena fastigheter utvecklat och byggt om hela fastigheten till nya kontorslokaler. Ombyggnaden har skett med varsam hand för att återskapa så mycket som möjligt av husets ursprungliga karaktär. Återbruk har varit centralt både när det gäller byggnaden, utemiljön och inredningen.
Armaturer, fönster, brädgolv och putsväggar har renoverats och restaurerats. Platsåterbruk har premierats, exempelvis har murväggar och -partier omhändertagits och använts för återuppbyggnad av nya innerväggar. Spillmaterial har gjorts om till utemöbler och cykelställ och detaljer som rosettventiler har blivit karaktärsstärkande detaljer i helheten.
Viktigt har varit att behålla känslan av rymd från de gamla fabrikslokalerna. All el har dolts och installationerna i taket minimerats. Här finns inga stora slingrande ventilationssystem utan ventilationen har hållits nere så långt det varit möjligt. Både för att rummen ska få ett renare uttryck med högt i tak och för att spara energi. Flexibilitet har varit ett nyckelbegrepp för att byggnaden ska få en lång livslängd, men också för att lätt kunna anpassa den för olika verksamheter idag och i framtiden.
Trikåfabriken har exteriört återställts till sitt ursprungliga utseende. 1960-talsfönster i dåligt skick har bytts ut mot nytillverkade, identiska med originalfönstren men med en diskret mellanliggande solavskärmning. Byggnaden har uppdaterats avseende moderna myndighetskrav för tillgänglighet och brand, vilket har lösts med så få nya tillägg som möjligt.
I en av de större lokalerna har vi utformat och gjort inredningen till vårt eget kontor. Layouten är anpassad efter vårt arbetssätt med färre skrivbordsplatser, möjlighet att gruppera sig på olika sätt, flera olika typer av mötesrum och stora sociala ytor. Entrérummet är kontorets hjärta, som med sin stora rymd i tre plan öppnar upp för gemensamma aktiviteter, möten, arbete, lunchrum, seminarier och fester!
Materialen är få och återkommande, där det befintliga brädgolvet är ett viktigt inslag för att ge känsla och karaktär åt lokalen. Övriga material såsom stålpartier, björkplywood, träullstak, sten, mattor och textilier är valda för att hålla länge och åldras vackert. En ny armatur är framtagen i samarbete med Ateljé Lyktan; en energibesparande variant av de industrilampor som en gång lyste upp fabriken.
Den gemensamma gården är utformad för att alla som arbetar i de olika byggnaderna ska kunna träffas enkelt och spontant. Här finns ytor som lämpar sig för olika aktiviteter eller bara häng, bland annat en gemensam takterrass, bordtennisbord och bilfria ytor för rörelse, lek och kreativa workshops.
Trikåfabriken är ett av Sveriges första ombyggnationsprojekt som klimatberäknats. För att säkerställa långsiktigt hållbar miljö- och klimatnytta har byggnaden certifierats enligt standarden Miljöbyggnad i Drift nivå Guld.
Residenset Kristianstad
Residenset i Kristianstad har renoverats och anpassats för nya funktioner och hyresgäster. Huvudbyggnadernas fasader har restaurerats, huvudentrén har flyttats och nu senast har gården fått en ny gestaltning med utgångspunkt i renässansens ideal.
Kristianstad residens ritades av arkitekt Fredrik Wilhelm Scholander och uppfördes 1857–1860 som bostad åt landshövdingen och med lokaler för länsstyrelsen. Residenset byggdes sedan ut med bland annat flera våningar. Sedan 1935 är det statligt byggnadsminne.
Mattias Hedberg Ek på FOJAB utsågs 2016 av Statens fastighetsverk som husarkitekt för Kristianstad residens. Som husarkitekt och generalkonsult ansvarar Mattias för byggnadsminnets underhåll och utveckling. Arbetet med residenset innebär att stegvis renovera byggnaden – som utgör ett helt kvarter i staden – för att successivt kunna fylla huset med hyresgäster.
Fokus ligger på att bevara och ta tillvara byggnadens fantastiska kvaliteter, förädla fastigheten och samtidigt möta kraven på en modern kontorsbyggnad när det gäller exempelvis ventilation och akustik. De senaste åren har representationsvåningen omvandlats till kontorslokaler, huvudbyggnadens fasader har putsats om, huvudentrén har diskret tillgänglighetsanpassats och historiska belysningsarmaturer restaurerats.
FOJAB fick också i uppdrag att ta fram en ny gestaltning för Residensets innergård. Den tidigare utformningen härstammade troligtvis från början av 1960-talet, och förändringar och tillägg har gjorts allt eftersom. Som utgångspunkt för den nya gestaltningen har byggnaden fungerat som inspiration tillsammans med de behov som finns på gården idag. Konceptet utgår ifrån renässansens ideal där byggnad och trädgård samverkar och tar fasta på husets symmetriska formspråk och material. Innergården ska fungera som en härlig pausplats för residensets hyresgäster och inrymmer också cykelparkering och ett nytt miljöhus i renässansstil.
En större central mötesplats kantas på två sidor av symmetriska granitmurar, perennplanteringar och spegeldammar. Mötesplatsen lyfts fram med ett avvikande markmaterial och ett centralt placerat vårdträd. I övrigt utgörs markmaterialen av återanvänd smågatsten från platsen samt ett stråk med granithällar till tillgängliga entréer.
Trappa och ramp anpassas för att skapa en generösare huvudentré samt för att följa gårdens nya formspråk. Befintliga stenmurar runt den tidigare trappan bevaras och skapar en ram runt den nya stenlagda ytan framför entrén. Planteringar från 1937 års relationsritning återskapas längs fasaderna.
Materialen på gården samspelar med byggnadens fasadmaterial. Murar, block och hällar är av granit likt byggnadens sockel. Bänkarnas ljusa ekribbor talar med fasadens ljusa kulör och cykelställ, metallkantstöd, handledare, staket och möbeldetaljer målas i svartbrunt för att anknyta till husfasadens fönsterkulör.
Utmärkelse:
Årets Fasad 2020
Bäckaskogs slott
För att vårda och bevara vårt kulturarv utser Statens fastighetsverk hus- och slottsarkitekter. Dessa är dedikerade uppgiften under en längre tidsperiod, vilket säkerställer långsiktighet och kontinuitet. Slottsarkitekt Mattias Hedberg Ek på FOJAB har genomfört flera underhålls- och renoveringsarbeten på Bäckaskogs slott och kungsgård. Arbetena är framförallt kopplade till hotellverksamheten.
Bäckaskogs slott har en lång och färgstark historia med bevarade ännu synliga delar från 1200-talet och uppfördes ursprungligen som kloster. Under 1500- och 1600-talet var slottet danskt adelsgods och under 1700-talet fungerade det som översteboställe. I mitten av 1800-talet började Kung Karl XV använda slottet och ytterligare omfattande renovering och ombyggnad genomfördes, som i huvudsak gett slottet dess nuvarande utseende. Ett av slottets huvudsakliga värden som beskrivs i vårdprogrammet är ”att tydliga avtryck finns från anläggningens olika epoker gör att Bäckaskogs slott som anläggning har stora och kulturhistoriska värden”.
På Bäckaskogs slott har flera underhålls- och renoveringsarbeten genomförts, framförallt kopplat till hotellverksamheten. Ytskikts- och våtrumsrenovering har utförts i hotellvåningen i slottsfyrkantens huvudbyggnad. Hotellrum och korridorer har försetts med spegelpaneler och tidstypiska tapeter med intention att förstärka och tydliggöra slottskaraktären. Rosenstugan, som är belägen i slottets park, har totalrenoverats. Konferensutrymmena i byggnaden har fått nya mer tidstypiska ytskikt.
En föryngringsplan för träden i parken har gjorts och de första träden nu planterats.
Grand Hotel
FOJAB har ansvarat för gestaltning av Grand Hotel i Lunds nya verandor. I tätt samarbete med Grands ägare är nu två nya glasverandor byggda, liksom en uteservering och en bakficka i anslutning till Bantorget. De nya verandorna har getts en egen karaktär från huset och blir en naturlig del av det intilliggande torget.
Grand Hotel är ett av Lunds äldsta och mest klassiska hotell och har även en restaurang. Hotellet ritades av stadsarkitekten i Helsingborg, Alfred Hellerström, och uppfördes 1896-98. Huset och verandorna har genom åren genomgått ett flertal renoveringar.
Uppdraget har inneburit tillbyggnad av glasverandor, en bakficka och en uteservering i anslutning till Bantorget. Ambitionen har varit att ge verandorna ett modernt uttryck och funktionalitet, och på samma gång knyta an till hotellets historia och möta de höga kraven på antikvariskt bevarande. Som stöd vid den varsamma hanteringen av huset har FOJAB samarbetat med en antikvarisk sakkunnig.
Verandorna har höga öppningsbara glaspartier som skapar bra kontakt med uteplatsen och torget. I den västra verandan, utanför Piratenfoajén, finns plats för en liten scen. Stora nivåskillnader i marken har gett möjlighet att utnyttja ytan till en bakficka under den västra verandan. Från Bakfickan serveras dryck till uteserveringen. Sittplatser finns vid väggfasta bänkar med bord, nedanför de två verandorna, samt på en uteserveringsdel mot Lilla Fiskaregatan.
Verandorna är byggda med hållbara och karaktärsskapande material som åldras vackert. Sockeln i granit samverkar med fönsterpartiets kopparplåt och byggnadens fasad i sandsten. Det intilliggande Bantorget har samtidigt byggts om för att vara en inbjudande entré till staden och bidra till en levande stadskärna.
Utmärkelser:
Lunds kommuns stadsbyggnadspris 2019
Rådhus Skåne
2010 beslutade Kristianstads kommun och Region Skåne att samlokalisera sina centrala administrationer till kvarteret Kristian IV. Samma år erhöll FOJAB uppdraget av Kristianstads kommun att ansvara för programarbete och arkitektonisk utformning av byggnader, landskap och inredningar.
Ambitionen var att i största möjliga omfattning bevara kvarterets yttre i kombination med en radikal omgestaltning av dess inre. I förslaget bevarades kvarterets skala och utseende mot de omgivande gatorna, medan den inre delen byter skepnad. Programkraven omfattade moderna och effektiva kontorslokaler för 700 personer, ett stort antal möteslokaler och styrelserum, en ny sessionssal dimensionerad för 300 personer, foajéer samt en personalmatsal för nästan 300 personer.
Som karaktärsskapande byggmaterial i hela kvarteret, både exteriört och interiört, användes hållbara naturmaterial som sten, trä och koppar. Fasaderna och de invändiga pelarna är beklädda med travertin. Ljus ask förekommer som genomgående träslag på väggar, golv och i nästan all inredning.
Inredningsuppdraget inbegrep, förutom organisation och gestaltning av interiörerna, en omfattande brukarprocess. I denna deltog representanter från alla avdelningar och förvaltningar. Det moderna öppna kontoret ska medge god tillgänglighet, öppenhet och flexibilitet. Samtidigt måste kraven på avskildhet för ostört arbete beaktas.
Huset har miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad med betyget Silver.
Utmärkelse:
Årets bygge 2015.
Lunds Nation Landsarkivet
Som generalkonsult har FOJAB ansvarat för byggandet av nya studentbostäder i kvarteret Arkivet i Lund. Projektet innebar en varsam ombyggnad av kulturhistorisk miljö samtidigt som ytterligare en ny huskropp lades till de gamla.
FOJAB ansvarade för hela uppdraget i egenskap av generalkonsult och totalrådgivare, där omfattningen sträckte sig från att arbeta med ändring av gällande lokalplan till projektering, byggledning och överlämnande av färdig byggnad.
Projekteringsarbetet har krävt stort kunnande i både historiska och moderna byggtekniker. De äldsta byggnaderna är från 1903, med en tillbyggnad 1971, som omvandlats till studentbostäder. För att klara av det stora slitaget från studenter ställs också stora krav på att välja robusta material och underhållsekonomiska lösningar.
FOJAB utformade också utomhusytorna kring studentbostäderna, i samklang med den befintliga miljön. Ytorna som riktar sig ut mot omgivande gaturum har bevarats så långt som möjligt medan den inre fruktträdgården fått en ny utformning inspirerad av sitt tidigare utseende.
Principen för arkivets trädgård har varit att förändra så lite som möjligt ut mot Dalbyvägen och Arkivgatan. Befintliga träd och gjutjärnsstaket har bevarats och kompletterats med klippta bokhäckar där det funnits behov av att dölja cykelparkeringar. På samma har så mycket som möjligt av gårdens karaktär och dess grönskande fruktträdgård bevarats.
Innergården fyller en viktig funktion i att samla studentaktiviteterna i de fyra byggnaderna. Den tidigare uteplatsen i nordvästra hörnet har bevarats och i söder har det skapats en ny, upphöjd terrass som ansluter till den samlingslokal i två plan som ligger i hus D. Tvärs över gården har en slingrande gång anlagts, som gör det möjligt att röra sig i det gröna rummet.
Nominering:
Region Skånes Arkitekturpris 2015