Trikåfabriken
I en före detta Trikåfabrik från 1901 på Möllevången i Malmö har vi tillsammans med Stena fastigheter utvecklat och byggt om hela fastigheten till nya kontorslokaler. Ombyggnaden har skett med varsam hand för att återskapa så mycket som möjligt av husets ursprungliga karaktär. Återbruk har varit centralt både när det gäller byggnaden, utemiljön och inredningen.
Armaturer, fönster, brädgolv och putsväggar har renoverats och restaurerats. Platsåterbruk har premierats, exempelvis har murväggar och -partier omhändertagits och använts för återuppbyggnad av nya innerväggar. Spillmaterial har gjorts om till utemöbler och cykelställ och detaljer som rosettventiler har blivit karaktärsstärkande detaljer i helheten.
Viktigt har varit att behålla känslan av rymd från de gamla fabrikslokalerna. All el har dolts och installationerna i taket minimerats. Här finns inga stora slingrande ventilationssystem utan ventilationen har hållits nere så långt det varit möjligt. Både för att rummen ska få ett renare uttryck med högt i tak och för att spara energi. Flexibilitet har varit ett nyckelbegrepp för att byggnaden ska få en lång livslängd, men också för att lätt kunna anpassa den för olika verksamheter idag och i framtiden.
Trikåfabriken har exteriört återställts till sitt ursprungliga utseende. 1960-talsfönster i dåligt skick har bytts ut mot nytillverkade, identiska med originalfönstren men med en diskret mellanliggande solavskärmning. Byggnaden har uppdaterats avseende moderna myndighetskrav för tillgänglighet och brand, vilket har lösts med så få nya tillägg som möjligt.
I en av de större lokalerna har vi utformat och gjort inredningen till vårt eget kontor. Layouten är anpassad efter vårt arbetssätt med färre skrivbordsplatser, möjlighet att gruppera sig på olika sätt, flera olika typer av mötesrum och stora sociala ytor. Entrérummet är kontorets hjärta, som med sin stora rymd i tre plan öppnar upp för gemensamma aktiviteter, möten, arbete, lunchrum, seminarier och fester!
Materialen är få och återkommande, där det befintliga brädgolvet är ett viktigt inslag för att ge känsla och karaktär åt lokalen. Övriga material såsom stålpartier, björkplywood, träullstak, sten, mattor och textilier är valda för att hålla länge och åldras vackert. En ny armatur är framtagen i samarbete med Ateljé Lyktan; en energibesparande variant av de industrilampor som en gång lyste upp fabriken.
Den gemensamma gården är utformad för att alla som arbetar i de olika byggnaderna ska kunna träffas enkelt och spontant. Här finns ytor som lämpar sig för olika aktiviteter eller bara häng, bland annat en gemensam takterrass, bordtennisbord och bilfria ytor för rörelse, lek och kreativa workshops.
Trikåfabriken är ett av Sveriges första ombyggnationsprojekt som klimatberäknats. För att säkerställa långsiktigt hållbar miljö- och klimatnytta har byggnaden certifierats enligt standarden Miljöbyggnad i Drift nivå Guld.