Studenternas och Södra Åstråket

Studenternas och Södra Åstråket

Studenternas och Södra Åstråket

Studenternas i Uppsala är en mytomspunnen plats, historisk hemmaarena för Sirius och värd för SM-final i bandy. Området ligger fantastiskt fint längs Fyrisån och platsen är etablerad i staden. Här har FOJAB ritat fotbollsarenan, nya delar av bandyarenan, två nya torg – tillsammans har det blivit en helt ny mötesplats i centrala Uppsala.

Studenternas ingår i arbetet med att utveckla det södra åstråket. Målet är att skapa ett attraktivare, mer välbesökt och tryggare arenaområde samtidigt som arenan får tillgång till mer service. Studenternas centrala läge gör att det är viktigt att integrera området i staden och få karaktären av en mötesplats året om.

Idén har varit att bejaka de öppna värdena i den omgivande parken och därmed bli en naturlig del av Uppsala. Målet är ett aktivt arenaområde som aldrig är stängt. Ett arenaområde med stark attraktionskraft som kan användas i vardagen och bara stängs av delvis under matchdag. Här finns förutom matcharenan med plats för upp till 10 500 åskådare vid allsvenska matcher även café/restaurang, gym, butiker, hälsovård, konferensverksamhet och kontorslokaler. Konstgräsplanen gör det möjligt att använda arenan mer frekvent, detta utnyttjas och idag används arenan som hemmaarena för tre elitlag (Sirius, IK Uppsala och Dalkurd) både för match och träning.

Fotbollsarenan kopplas till en kontorsbyggnad som gör anläggningen flexibel. Huvudläktaren integreras i den högre kontorsvolymen som är placerad längs Sjukhusvägen på arenans västra sida. Denna sammankoppling ger en naturlig uppdelning mellan fotbollens varma och kalla publika ytor. Fotbollens VIP-lokaler är placerade i huvudläktarens varma ytor med egen terrass på övre läktaren och med utsikt över innerplanen. Lokaler som ligger i bottenvåningen mot entrétorget vid Sjukhusvägen och arenatorget mot parken, är utåtriktade för att skapa attraktiva miljöer runt arenan.

Arenarummet är tätt och omslutande för att uppnå närheten till innerplan för en bättre fotbollsupplevelse från läktarna. Foajéerna på norra och västra sidan är placerade så att publiken aldrig missar kontakten med fotbollen på innerplan. De har placerats i nivå med entrétorget mot Sjukhusvägen för att foajéytan även ska kunna fungera som en mötesplats i vardagen.

På den östra sidan mot ån hålls byggnadshöjderna lägre för en mänskligare skala mot parkstråket. Arenatorget är en öppen samlingsplats som fungerar för stora folkmängder vid match och för olika aktiviteter till vardags. Arenatorget utgör länken till Stadsträdgården och blir en del av parken och platserna längs åstråket. Arenan är mer stadsmässig i sitt materialval mot Sjukhusvägen där fasader, markbehandling och huvudläktare är byggda i bearbetad betong med glasfasader. De lägre läktarna med tak som ligger mer i parkmiljö är byggda i trä som passar bättre i denna lugnare miljö. Kiosker, toaletter och restaurangfasader har fått en högtryckslaminatskiva i träkulör som fasadmaterial, dessa volymer blir synliga och håller ihop anläggningens identitet.

Det har varit viktigt att bevara och förstärka parkkvaliteten i anslutning till den nya fotbollsarenan. Genom att låta parken och dess karaktär spilla över på den lite mer urbana miljön vid fotbollsarenan breddas parkstråket och ger en mer generös grönskande miljö runt arenan. Platserna mellan byggnaderna förstärks också genom att gestaltas för olika aktiviteter så att dessa kan ingå i parkstråket på ett naturligt sätt.

Uppsala utsågs till Årets idrottskommun 2023 och Studenternas fick pris som Årets idrottsarena. Ur motiveringen: ”Arenan [… ] har snabbt blivit en viktig mötesplats för Uppsalaborna. [… ] Att läktare är byggda i limträ istället för i betong är hållbart både ekonomiskt och miljömässigt, samtidigt som det skapar en välkomnande atmosfär för publiken.”

Fakta

Projektnamn
Studenternas och Södra Åstråket

Beställare
Sportfastigheter

Plats
Uppsala

Omfattning
Ca 25 000 m²

Status
Färdigställd, 2020

Kontaktperson
Per Aage Nilsson
peraage.nilsson@​fojab.se
+46 706 - 29 24 23

Projektgrupp

Adrian Duveholt
Byggnadsingenjör, Digital ledare BIM

Alper Sjöstrand
Byggnadsingenjör, Kontrollansvarig

Bahador Mohammadi
Arkitekt SAR/MSA

Camilla Loguin Hjärne
Arkitekt SAR/MSA, Vice Ateljéchef

Helena Bülow-Hübe
Miljö- och energichef, tekn. dr

Jacob Everhed
Arkitekt SAR/MSA, Kontrollansvarig

Johan Sennström
Arkitekt SAR/MSA

Lars Aage Nilsson
Arkitekt SAR/MSA

Magdalena Stefanowicz
Arkitekt MSc, Miljö- och energingenjör

Patrik Bengtsson
Arkitekt MSA

Per Aage Nilsson
Arkitekt SAR/MSA

Sara Schylter
Landskapsarkitekt LAR/MSA

Sune Nilsson
Arkitekt SAR/MSA, Senior rådgivare

Fotograf
Åke E:son Lindman