Söderpunkten

Söderpunkten

Söderpunkten

FOJAB har utökat gallerian Söderpunkten med nya butiker och restauranger samt ett gyllene bostadshus i 20 våningar i ett av kvartershörnen.

Huvudentrén har flyttats till ett centralt läge på torget och utmed galleriastråket flockas de nya butikerna och restaurangerna. På den stora takytan har ett nytt biografpalats med sju salonger byggts, och biopubliken blir en naturlig del av gallerians besökare. Därmed ändras byggnadens huvudinriktning från enbart butiksvaruhus till ett ställe dit man också går för att delta i evenemang av olika slag. Förutom handel och bio finns här kaféer, bowling och sportbar, vilket aktiverar huset både dag- och kvällstid. Även torget aktiveras av uteserveringar under den varma årstiden.

Det nya höghuset innehåller butiker och kontor i de fem nedersta våningarna och bostäder i de femton översta. Totalt rymmer huset 83 lägenheter, varav de flesta smålägenheter. Höghuset har en lekfull fasad med balkonger som hoppar i sidled mellan olika våningsplan, för att ta ner den monumentala skalan och vertikaliteten en aning. De gyllene balkongerna har täta sidor som skapar lä högt upp.

.

Fakta

Projektnamn
Söderpunkten

Beställare
Jefast AB

Plats
Helsingborg

Status
Färdigställt 2023

Kontaktperson
Staffan Premmert
staffan.premmert@​fojab.se
+46 725 - 73 77 37

Projektgrupp

Staffan Premmert
Arkitekt SAR/MSA, Senior Architect

Nina Torstensson
Arkitekt MSA