Science Village Scandinavia

Science Village Scandinavia

Science Village Scandinavia

Science Village ligger mellan de båda forskningsanläggningarna MAX IV och ESS (European Spallation Source) i Brunnshög i nordvästra Lund. Syftet med stadsdelen är att maximera nyttan av de två forskningsanläggningarna för regionen – och sätta Lund på den internationella kartan inom life science och materialforskning. Området ska utvecklas till en attraktiv stadsdel som genomsyras av forskning, undervisning, innovation och kreativa möten mellan människor.

FOJABs uppdrag har varit att ta ett samlat stadsbyggnadsgrepp inför kommande etapper av utbyggnaden, med utgångspunkt i hur platsens kärnvärden kan ta form i den byggda miljön.

Stadsbyggnadsidén är att koppla samman de två forskningsanläggningarna MAX IV och ESS med stadsbebyggelse där människor möts på torg och i gaturum. En etablering av universitetslokaler i området blir på det sättet en del av ett stadscampus. Centralt genom området löper ett prioriterat fotgängarstråk som knyter samman områdets viktigare vistelseytor och funktioner med ESS i norr och MAX IV i söder.

Den höga kunskapskoncentrationen skapar förutsättningar för lokala verksamheter att interagera med det internationella forskningssamhället. En kreativ miljö etableras för företag, utbildnings- och forskningsinstitutioner som kompletterar och stöttar de båda forskningsanläggningarna och gör forskningsverksamheten tillgänglig för allmänheten med samlingssalar och utställningar.

För att utnyttja läget och maximera nyttan av den jordbruksmark som tagits i anspråk har området en hög exploateringsgrad. Längs det centrala fotgängarstråket och vid viktiga vistelseplatser är höjden på husen lägre. Här samlas också en stor del av områdets utåtriktade funktioner.

Science Village baseras på hållbarhet ur olika perspektiv vilket märks i gestaltningen. Hållbar mobilitet prioriteras. Utemiljöerna utformas så att de klarar ett mer extremt klimat med ökad nederbörd och behov av skugga. En prioritering har redan tagits fram för hur träd bör planteras så att de gör störst nytta ur klimathänseende och trivsel. Innovativa områdesgemensamma systemlösningar bidrar till energieffektivitet, lokal energiproduktion och cirkulär användning av resurser.

Fakta

Projektnamn
Science Village Scandinavia

Beställare
Science Village Scandinavia AB

Plats
Lund

Uppdrag
Strukturplan, gestaltningsprinciper och underlag till planprogram och kommande detaljplaner.

Omfattning
430 000 kvm BTA verksamheter och utbildning

Status
Pågående

Kontaktperson
Karin Fagerberg
karin.fagerberg@​fojab.se
+46 705 - 27 46 15

Projektgrupp

Uppdragsansvarig arkitekt
Karin Fagerberg
Arkitekt SAR/MSA, Operativ chef

Handläggande arkitekt
Oskar Svahn
Arkitekt

Medverkande arkitekt
Andrea Wold Bangstad
Arkitekt MAA