Hansa

Hansa

Hansa

FOJAB har ansvarat för gestaltning och projektering i omvandlingen av den centrala handelsplatsen Hansa i Malmö. I tätt samarbete med beställaren har vi förgyllt handelsdelarna och det gamla NK-huset har åter blivit en stark mötesplats i centrum. Kvarteren har fått fler entréer och uppfräschade fasader för kontor, skola, bostäder, vårdcentral, service, parkering och ca 20 000 m² handel.

Det stora varuhuset mellan Stora Nygatan och Södra promenaden i Malmö öppnade 1963, men då som NK. Under 90-talet bytte varuhuset namn till Hansacompagniet.

Kv. Stadt Hamburg, Hansagallerian, var till stora delar redan ombyggt med flera nya aktörer och en helt ny gestaltning. Kvarteret har förändrats med fler butiksentréer och stora fasadförändringar för att öppna upp för ett mer aktivt stadsliv kring husen. På detta sätt blir promenaden från Gustav Adolfs torg mer spännande och upplevelserik.

Kv. Lybeck, Hansavaruhuset, förändrades i grunden för att gå tillbaka till att bli ett mer öppet varuhus av NK:s karaktär. Det övre planet innehåller främst butiker för kläder och mode, medan markplanet innehåller bland annat restauranger och butiker för kosmetik, accessoarer, böcker, skor med nya butiksentréer som öppnar upp bottenvåningen mot stadens gator.

Stora förändringar med ny gestaltning skedde även i den nedre våningen, bland annat med ett saluhallsformat, ett nytt restaurangtorg och butik med matlagningsanknytning. Konceptet förändrade öppettiderna i kvarteret, med mer folkliv på kvällarna som staden behöver. Arbetet innebar också bland annat ny fasad och ombyggt garage. Projektet inleddes 2014 och handelsplatsen var ombyggd och klar för invigning hösten 2017.

Kvarteren innehåller mycket mer än bara handelsytorna. Här finns kontor, bostäder, skola och vårdcentral. Många av dessa verksamhetsytor har projekterats och byggts om parallellt med handelsplatsens ombyggnad. Målsättningen har varit en bättre helhet och en möjlighet för alla verksamheter i kvarteren att utvecklas i och med den omfattande ombyggnaden.

 

Fakta

Projektnamn
Hansa

Beställare
AREIM och HEA Property Partner

Plats
Malmö

Omfattning
36.000 m²

Status
Färdigställt, 2018

Kontaktperson
Per Aage Nilsson
peraage.nilsson@​fojab.se
+46 706 - 29 24 23

Projektgrupp

Per Aage Nilsson
Arkitekt SAR/MSA

Adrian Duveholt
Byggnadsingenjör, Digital ledare BIM

Johan Sennström
Arkitekt SAR/MSA

Kerstin Sigbo
Arkitekt SAR/MSA

Lars Aage Nilsson
Arkitekt SAR/MSA