Docks
I inloppet till hamnen byggs Docks, Malmös nya landmärke. Två slanka byggnadskroppar som från vissa vinklar tycks smälta samman. Inglasade balkonger svävar över dockan likt kontrollhytterna på de kranar som en gång syntes på Kockumsvarvet.
Det karaktäristiska för Docks är de två avsmalnande tornen som i form och höjd relaterar till sin omgivning. I öster mot hamnbassängen är byggnaden som högst, 26 våningar. Mot Dockplatsen och gästhamnen trappas den ner till 18 våningar, för att landa i en bas i 5 våningar som ansluter till kringliggande byggnader och Isbergs gata.
I och med den nya byggnaden sluts Dockplatsen mot öster, och det bildas ett skyddat rum där Docks veckade och trappade form dämpar vindarna från havet. Tornen vinklar sig för att möta olika stadsrum, och markerar samtidigt kvarterets östra och västra port.
I markplan finns publika utrymmen för service, butiker och restauranger. Ett atrium som nås från alla kommersiella lokaler blir byggnadens hjärta och samlingspunkt. Den övre delen rymmer träklädda gallerier som leder till bostäder, gästlägenheter och gemensamhetsrum.
Huskropparna kläs med balkonger som får en vädertålig och robust fasad av varmgalvaniserade plåt. Galvanisering ger en kristallin beläggning som skyddar metallen under samtidigt som den ger subtila skiftningar i ton och glans. Plåtens skarvar spelar med balkongkanternas rytm och på de norra fasaderna veckas plåten likt saltkristaller. Uttrycket är skarpt, nyanserat och förankrat i platsens historia.
Det blir totalt 157 bostäder i huset och på basens tak anläggs en trädgård med terrasser som är gemensamma för de boende. I sydvästläge skapas en solhylla med mycket lä och ett grönskande strandlandskap. Sittytor, vindlande stråk och träbryggor flätar samman terrasserna.
Yttre och inre skiljer sig markant åt i Docks. Innanför den kyliga plåtfasaden möts boende och besökare av varma ljussättningar och trä. Även här går associationen till sjöfart och de många fartyg som en gång byggdes på Kockumsvarvet, vars metallskrov dolde ombonade träkajutor.