Bad-LAB

Bad-LAB

I frustrationen över badrummets betydande andel av en lägenhets yta, inte minst i smålägenheter, föddes tanken på BadLab: kan ytan utnyttjas på något smart sätt?

Kravet på tillgänglighet som är styrande för storleken är skrivet så att det behöver uppfyllas först efter enklare åtgärd. Åtgärd är t ex att badkar lyfts ut, duschvägg byts ut mot draperi och kommod under handfatet monteras ner. Däremot behöver sänkt nivå, som är minimikrav, alltid vara uppfyllt. Kan denna skillnad i krav på yta mellan normalnivå och den sänkta nivån användas på något sätt? Kan någon mer inredning finnas i badrummet som lyfts ut vid behov?

Undersökningen har gått ut på att i de vanligt förekommande badrumstyperna titta på ytan som är möjligt att utnyttja vid sänkt nivå på tillgänglighet, men som ska återställas om behov av normalnivå uppstår. I vårt testbadrum har vi fyllt den ytan med förvaring.

BadLab kan tas vidare på olika sätt. Undersökningen öppnar för utveckling av anpassade möbler, samarbete med leverantörer av prefabbadrum och bostadsutvecklare såväl som utforskning av arkitektoniska kvalitéer och studier av mer akademisk typ som kombination badrum – sovalkov eller till exempel badrum – kök.

Projektgrupp

Sofia Carlberg
Arkitekt

Anna Thorell
Arkitekt SAR/MSA