2017-02-06
Ny takpaviljong på Sveavägen 44
Nu får den tak över huvudet, en av de tio bästa takbarerna i Europa. Det är landskapsarkitekt Johan Paju på FOJAB arkitekter som tar sitt succéprojekt på toppen av Sveavägen 44 ett steg vidare. Här finns sedan ett par år 3000 kvm fjällnatur mitt i centrala Stockholm. Nu kompletteras den befintliga uteserveringen med en paviljongbyggnad i trä och glas som rymmer ca 60 sittande gäster.
Sedan taklandskapet öppnade för två år sedan har minst 50 000 personer vandrat runt på spänger och bryggor, minglat och hängt i baren. På sommarkvällarna är köerna långa, på dagtid och resten av året kan de 3000 personer som jobbar i kontorshuset ta med sig lunchmackan upp och njuta av utsikten.
Landskapet är speciellt i sig och Johan Paju tog hjälp av expertkollegan Pelle Nyström för genomförandet.
– Det Pelle inte kan om extrema växtbäddar är inte värt att veta. De vanliga gröna taken är ofta som gröna öknar, det är 3-4 arter man jobbar med, Det är klart att de funkar, men de är inte biodiversa. Vi har tre olika biotoper med växtbäddar och ett myller av liv, berättar Johan Paju.
Den nya takpaviljongen, som Johan Paju utformat tillsammans med landskapsarkitekt Sofia Fors Szuba, blir en integrerad del av anläggningen med stomme i trä, skjutbara glaspartier i massivträ och ett lätt, svävande tak. Paviljongen står i landskapet kringbyggd av bryggorna så att golvet fortsätter in, med en utskjutande pergola som förstärker lättheten. Med sina150 kvadratmeter rymmer den ett riktigt bra mingel alternativt 50-60 sittande gäster plus bar och beredningskök. Fler nya toaletter har också byggts, tillgängliga för alla som vistas på terrassen.
Johans idé var redan från början att taket skulle vara publikt och generöst. Ganska ovanligt det också – en privat fastighet som görs till en offentlig plats under en del av dagen. Skandia Fastigheter (tidigare Diligentia) som är fastighetsägare var med på noterna och fann en partner i Urban Deli, vars profilering och varumärke stämde väl överens med vart man ville med projektet. Urban Deli står för driften, både av takbaren och reception, businesscenter, café, restauranger och mataffär som ligger i gatuplan och skapar puls och aktivitet. Dessutom driver man ett hotell i källarplanet med konceptet mörkt, tyst och centralt med bra frukost.
Johan Paju drivs av en passion – en önskan att påverka världen:
– Man måste som arkitekt helt enkelt ligga lite före i sitt marknadsfokus och hela tiden utmana. Det handlar om att skapa nytta och bygga varumärke för kunden, säger Johan.
– Arkitekturen blir inte bättre än vad den blir byggd. Det finns många bra projekt som ligger i byrålådorna, som inte genomförts hela vägen. Det bästa projektet är antingen det som man gör bra tillsammans med en engagerad fastighetsägare, eller det projektet man aldrig gör. För mig är det ett ansvarsfullt och resurssnålt förhållningssätt.
Den nya takpaviljongen kommer att stå klar framemot senvåren. Då kan stockholmare och turister njuta av ett informellt och behagligt vattenhål mitt i den svenska, karga fjällnaturen.