Kontorshuset Foajén nominerat till Malmö stads pris Gröna Lansen

Varje år delar Malmö stad ut priset Gröna Lansen för hållbart byggande. Foajén är ett av tre nominerade projekt och FOJAB står bakom både gestaltning och projektering.

Foajén är beläget i Södra Nyhamnen, ett område som genomgår en spännande utveckling. På uppdrag av Jernhusen har FOJAB ritat kontorshuset med takpark som blir arbetsplats för 700 personer. Miljö och hållbarhet, flexibla kontorsytor och människors välbefinnande i arbetslivet har varit i fokus vid gestaltningen.

Hållbarhetsmålen för projektet har varit höga och Foajén är ett miljösmart hus där välbefinnande för både människor och miljö står i fokus. På taket finns till exempel en promenadslinga kantad av 26 sorters växter och 200 kvadratmeter solceller. Utöver en miljöcertifiering enligt BREEAM kommer byggnaden också certifieras enligt systemet The WELL Building Standard® (WELL), en ny internationell byggstandard med fokus på människors välbefinnande i arbetslivet med sju olika fokusområden; luft, vatten, kost, ljus, motion, välbefinnande och sinne.

– Vi har skapat ett nytt kontor och mötesplats som ger fantastiska förutsättningar att leva hållbart och att må bra under hela arbetsdagen. Nu gläds vi tillsammans över uppmärksamheten och nomineringen till Gröna Lansen, säger Charlotte Kristensson, ansvarig arkitekt på FOJAB.

Juryns motivering:
”Foajén är designad för alla sinnen och inbjuder till både arbete och vila – från entrén, upp genom trapphuset till takterrassen. Detta flexibla kontorshus har på ett föredömligt sätt ett helhetstänk kring utformning, miljö och hälsa. Smart teknik för energi, ventilation och akustik kompletteras med konst- och ljudinstallationer, växtlighet och grönska. Takterrassen, med utsikt över hamnområdet och city, ängar och slingrande träspänger, är en hemlig oas med plats för samvaro och återhämtning. I Foajén står omtanken om människan och hennes välmående på arbetsplatsen i centrum på riktigt.”

Om Malmö stads pris Gröna Lansen
Gröna Lansen har delats ut sedan 2001 och belönar ett miljömässigt hållbart byggande, som bidrar till en beständig stadsmiljö och klimatsmart livsstil. Vid bedömning tittar juryn på projektets möjligheter för en klimatsmart livsstil, nytänkande, process samt påverkan och betydelse för staden. Årets pris delas ut på Stadsbyggandets dag den 2 september.