Filmklassiker inspirerade till nya mobilitetshuset Parkside i Malmö

Vad har filmhjälten Rocky med ett mobilitetshus i Malmö att göra? Ansvarig arkitekt Haydar Alward på FOJAB berättar om gestaltningsidén bakom Parkside, som nu invigs.

I den första Rockyfilmen springer skådespelaren Sylvester Stallone uppför de 72 stegen till Philadelphia Museum of Art. Boxarens slutspurt på morgonens löprunda. En underdog som tar sig upp och blir en vinnare.

Nu har trappan från den berömda filmscenen fått en pendang i Malmöstadsdelen Hyllie, i det nybyggda mobilitetshuset Parkside. Längs ena fasaden går en lång trappa.

– Det har varit en dröm sedan tonåren att kunna avsluta löprundan likt Rocky. Här kan nu Malmöbor springa uppför trappan och känna sig som vinnare, säger Haydar Alward, ansvarig arkitekt på FOJAB.

Parkside ligger intill den stora Hyllievångsparken och trappan blir som en förlängning av grönområdets promenad- och löparslingor. Den leder hela vägen upp till ett utomhusgym på taket med milsvid utsikt över bland annat Öresundsbron.

– Träningsredskapen är valda utifrån att så många möjligt ska vilja använda dem, oavsett ålder, kön och erfarenhet, berättar Haydar. Gymmet ska vara öppet från tidigt till sent och är gratis för alla att använda.

Mobilitetshuset är tänkt att bli en knutpunkt för de boende, besökande och arbetande i området. För att öka folklivet, trevnaden och tryggheten finns en butikslokal i bottenplan.

Och det finns fler hållbarhetsambitioner med Parkside utöver de sociala. Mobilitetshuset ska vara en klimatsmart nod för hållbar mobilitet. Hälften av de drygt 430 parkeringsplatserna har förberetts för elbilsladdning. Energin är lokalt producerad från solpaneler på fasader och tak. Solcellerna är kopplade till ett fastighetsbatteri som bidrar till elförsörjningen i kvarteret och kapa effekttopparna i elnätet.

Såväl beställaren Parkering Malmö som entreprenören Byggfirman Otto Magnusson och arkitekten FOJAB är medlemmar i LFM30, Malmös lokala branschnätverk för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor. Den gemensamma ambitionen var att Parkside skulle understiga LFM30:s gränsvärden för en klimatneutral parkeringsanläggning. Det lyckades bland annat genom att använda klimatförbättrad betong, trä och återvunnet stål.

– Gränsvärdet är 170 kg CO2e/kvm BTA. Vi landade på 158, säger Haydar Alward.