2014-04-09
BMC Seminarierum 1345 tar höjd över vardagsbruset
Biomedicinskt Centrum BMC i Lund har fått ett tillskott av ett exklusivt slag. På taket till det gamla djurhuset har det landat en byggnad som glittrar som vatten när solen lyser på den. Den inrymmer mötes- och seminarierum för forskare och lärare. Tanken är att här ska utbytas tankar och idéer i en avslappnad loungemiljö, höjd över vardagsbruset.
Biomedicinskt Centrum, BMC, är en framstående forskningsanläggning knuten till Medicinska fakulteten på Lunds Universitet. För tio år sen byggde man en modern ny byggnad med laboratorier. För några år sedan var det dags igen. Då fick Mats Österberg på FOJAB arkitekter uppdraget att rita en ombyggnad av Klas Anshelms gamla Immunolog från 60-talet till Studentcentrum för medicinarna.
Receptionen och entrén för besökare och studenter ligger ut mot Sölvegatan medan seminarierummen ligger djupt in i byggnaderna. Behovet av att komplettera med mer centralt placerade mötesrum har därför växt fram. Parallellt kastade man lystna blickar på den populära terrassen uppe på djurhusets tak.
Detta ledde fram till BMC:s senaste tillskott, också det ritat av FOJAB arkitekter: Ett nytt litet hus som elegant balanserar på kanten till djurhuset. Interiört har det karaktär av ett enda öppet rum, men med avdelade funktioner. Fasta möbler och skåp fungerar som rumsavdelare, med karmlösa glas som anslutningar mot vägg och tak. Intrycket är en sofistikerad akademisk miljö men med avslappnad atmosfär. Här finns brasa, sköna fåtöljer och terrass i soligt läge. Den trävarma interiören exponerar sig ut mot BMC:s innergård genom stora fönsteröppningar.
– Verksamheten önskade att byggnaden skulle lysa som en lykta, säger arkitekt Anna Belfrage på FOJAB. Den första tanken var att integrera LED-belysning i fasaden. En idé som strandade på priset. I stället valde vi en lösning med strukturglas och en galvad, lätt skimrande plåt bakom. Resultatet blev en fasad som ger ett intryck av vattenglitter när solen lyser på den.
Anna Belfrage, som har ett förflutet i Madrid där hon arbetat med eleganta inredningar, uppskattar den höga finish man åstadkommit på de interiöra snickerierna. Men ambitionen att ge en känsla av en enda rumslighet bjöd också på en del utmaningar.
– Att få kontroll på ljudet mellan de olika rummen var en resa. Det slutade med 5 cm tjocka specialdesignade ljudkasetter som gav 45 dB dämpning mellan mötes- och seminarierum. Det har blivit en härlig miljö där både materialval, ljud och ljus bidrar till en kvalitet utöver det vanliga, säger Anna Belfrage.