Axis Grenden

Axis Grenden

Axis Grenden

Axis' new office is located in the Ideon area outside Lund, a research village that is currently undergoing an exciting development. On behalf of Axis Communication, FOJAB has designed the block that will be a workplace for 1300 people. The building has a strong identity and character and is designed according to the company's needs and wishes. The block will be an exciting new meeting place where sustainable working life is at the center.

Axis' new office in Lund consists of a continuous building that is divided into several building bodies of varying heights that interact with each other. The main entrance is placed in the corner of the block facing the Ideon area and inside there is a large, bright common entrance square with space for exhibitions, meetings and mingling. A generous staircase leads to the Axis restaurant and further up to the common, green courtyard. The crowning glory is a skylounge and a spacious roof terrace with a 360-degree view of the Scanian landscape.

The exterior of the facade is designed to meet sustainability requirements while giving the area a new face. The facade consists of a heavy natural stone-clad base with light glass facades with white, angled slats on top. This creates a complex design language that gives the building different expressions as you pass by. The design of the interacting building volumes creates sound barriers and fantastic outdoor environments.

Once inside the building, visitors and employees are greeted by light, which is a recurring theme, while natural materials such as limestone and wood provide a warm and cozy feeling. The office is designed with great attention to detail and the spaces are tailored to Axis' needs with both traditional cellular offices and open plan offices with plenty of light. The office is designed with a number of different spatialities to suit different types of meetings and create conditions for creativity and innovation - important core values in Axis' corporate culture.

The block is part of the city planning office's objective to transform the research village Ideon Science Park in Lund into a city with clear blocks and sunny meeting places for everyone who works, researches or visits Ideon.

The work environment is designed with a sustainable working life in focus, and opportunities for sustainable travel have also been an important prerequisite. Each employee gets their own Axis bike, which can be cycled straight down into a garage with shower and changing rooms, and a gym with a glass roof that connects the gym to the common areas above.

The building takes on a challenge in the city of the future and urban planning where a site along traffic routes has now been transformed into a new landmark in Lund and home to many employees. The location of the building in a difficult urban environment with traffic routes around it was a challenge that has been solved with many roof terraces and a sheltered courtyard that enables meetings even outside the building.

Award:
Lund Municipality Urban Design Award 2021
Sweden's most beautiful office in 2020

Facts and figures

Project name
Axis Grenden

Client
Axis

Location
Lund

Scope
42 000 m²

Status
Completed, 2020

Contact person
Andreas Jentsch
andreas.jentsch@​fojab.se
+46 706 - 64 05 01

Project team

Andreas Blomberg
Architect SAR/MSA

Andreas Jentsch
Architect SAR/MSA, Dipl. - Ing., Deputy Head of Studio.

Caroline Hertzman
Landscape architect LAR/MSA, Deputy studio manager

Charlotte Kristensson
Architect SAR/MSA

Haydar Alward
Architect SAR/MSA, Deputy Studio Manager

Karin Fagerberg
Architect SAR/MSA, Head of Operations

Lars Nilsson
Architect

Lena Ekenberg
Architect SAR/MSA

Niklas Sonestad
Architect MSA/MAA, Deputy Studio Manager

Felix Gerlach
Photographer