Sveavägen 44

Sveavägen 44

Sveavägen 44

Drygt 3 000 kvadratmeter fjällnatur mitt i centrala Stockholm. FOJAB har anlagt en vild naturpark på Sveavägen 44 i Stockholm, som senare kompletterades med en takpaviljong.

Sedan taklandskapet öppnade har mängder med människor vandrat runt på spänger och bryggor, minglat och hängt i baren. På sommarkvällarna är köerna långa, på dagtid och resten av året kan de 3000 personer som jobbar i kontorshuset ta med sig lunchmackan upp och njuta av utsikten.

Den befintliga uteserveringen har kompletterats med en paviljongbyggnad i trä och glas som rymmer ca 60 sittande gäster. Takpaviljongen är en integrerad del av anläggningen med stomme i trä, skjutbara glaspartier i massivträ och ett lätt, svävande tak. Paviljongen står i landskapet kringbyggd av bryggorna så att golvet fortsätter in, med en utskjutande pergola som förstärker lättheten. Med sina150 kvadratmeter rymmer den ett riktigt bra mingel alternativt 50-60 sittande gäster plus bar och beredningskök. Fler nya toaletter byggdes också, tillgängliga för alla som vistas på terrassen.

Idén var från början att taket skulle vara publikt och generöst. En i sig ovanlig tanke att en privat fastighet görs till en offentlig plats under en del av dagen.

Nominering:
Sienapriset 2015

Fakta

Projektnamn
Sveavägen 44

Beställare
Diligentia

Plats
Stockholm

Omfattning
ca 3500 m²

Status
Färdigställt, 2016

Kontaktperson
Sofia Fors
sofia.fors@​fojab.se
+46 706 - 16 89 50

Projektgrupp

Sofia Fors
Landskapsarkitekt MSA