Trummens Strand kammade hem Växjö Träbyggnadspris

För att stärka kommunens träbyggnadsstrategi och manifestera Växjö som ledande inom träbyggnation delar Växjö kommun varje år ut ett Träbyggnadspris. Årets pris delades ut på torsdagskvällen i Växjö kommunhus till kvarteret Trummens Strand, även kallat Geologen.

– Trä är ett fantastiskt naturmaterial! Växjö är föregångare som strategiskt satsar på och främjar byggandet av trähus och vi är både glada och stolta över priset, säger Stefan Johansson, ansvarig arkitekt och kreativ ledare på FOJAB.

Övriga nominerade var Arkitektbolaget och forskningsprojektet ”Höga hus i trä”. Trummens Strand var också nominerat till Byggnadspriset i Växjö, som delades ut samma kväll.

Juryns motivering:
Ett typexempel på fördelarna med träbyggnation. Estetiskt tilltalande arkitektur kombinerat med miljötänk i ett paket som andas god stadsplanering och hållbarhet. Ett landmärke längst Trummens Strand som kommer att glädja både förbipasserande och boende i många år framöver.

Om Trummens Strand:
Kvarteret består av tre hus med bostadsrätter, förskola i två plan med sjöutsikt, gemensamhetslokal samt studentlägenheter med separata entréer direkt från gatan, vilket ger ett levande gatuliv.

Husen är byggda helt i trä, vilket är i linje med Växjös strategiska satsning på bygge av trähus. Byggnaderna har en stomme av massivträ, fasaderna är klädda med träpaneler och inne i lägenheterna finns synliga träkonstruktioner och snickerier. Varje lägenhet har planerats för mesta möjliga sjöutsikt.

Beställare: GBJ Bygg AB
Plats: Teleborg, Växjö
Omfattning: 22 200 m², 144 lägenheter

 

Läs mer om Trummens Strand