Trummens Strand

Trummens Strand

Trummens Strand

Stadskvarter på näset mellan Trummen och Växjösjön med mesta möjliga sjöutsikt.

I linje med Växjös satsning på trähus har husen byggts helt i trä och närvaron av trä är påtaglig. Byggnaderna har en stomme av massivträ, fasaderna är klädda med träpaneler och inne i lägenheterna finns synliga träkonstruktioner och snickerier.

Kvarteret består av tre hus, där fronten har generösa balkonger, vända direkt mot vattnet. Husen är byggda kring en gemensam gård med gott om utrymmen för att leka och umgås. Bostäderna är skapade för det moderna, urbana sättet att leva, och varje lägenhet har både ett arbetsrum och stora sällskapsytor, som ger förutsättningar för bra balans mellan arbete och familjeliv.

Att husen har en stomme av massivt trä ger många fördelar både för miljön och för boende. För miljön är den tydligaste fördelen att massivträ är ett helt naturligt och förnyelsebart material. För de boende är en av fördelarna att massivträ har en täthet som gör att inomhustemperaturen blir stabil, vilket ger ett sundare inomhusklimat och en bra ljudisolering.

För att maximera sjöutsikten från lägenheterna har FOJAB utvecklat den så kallade Utsiktsmaskinen, som visar på hur mycket utsikt varje lägenhet har och också ger en slags gradering av utsiktens kvalitet. Varje lägenhet har planerats för mesta möjliga sjöutsikt och lägenheternas utformning har påverkats av Utsiktsmaskinens resultat.

Kvarteret består av tre hus med bostadsrätts-lägenheter, boarea från 76 till 170 kvadratmeter, en förskola i två plan med sjöutsikt, gemensamhetslokal samt studentlägenheter med separata entréer direkt från gatan, vilket ger ett levande gatuliv.

Utmärkelser:
Växjö kommuns Träbyggnadspris 2019
Nominerat till Byggnadspriset i Växjö 2019
Nominerat till SAJK:s arkitekturpris 2019

Läs mer om Utsiktsmaskinen

Fakta

Projektnamn
Trummens Strand

Beställare
GBJ Bygg AB

Plats
Växjö


Omfattning
22 200 m²
144 lägenheter

Status
Färdigställt, 2020

Kontaktperson
Stefan Johansson
stefan.johansson@​fojab.se
+46 706 - 64 23 02

Projektgrupp

Stefan Johansson
Arkitekt MSA, Kreativ ledare

Joachim Lundquist
Arkitekt SAR/MSA, Arkitekturchef

Niklas Sonestad
Arkitekt MSA/MAA, Vice ateljéchef

Ida Stavenow
Arkitekt SAR/MSA, Ateljéchef

Mathias Åström
Arkitekt SAR/MSA

Anders Bergön
Fotograf