Trummens strand i Växjö – trähus med bästa möjliga utsikt

Kvarteret Trummens strand, även kallat Geologen, är beläget på näset mellan Trummen och Växjösjön och är byggt helt i trä. Nu är det nominerat till såväl Träbyggnadspriset som Byggnadspriset i Växjö. Båda priserna delas ut den 24 oktober. 

I linje med Växjös strategiska satsning på bygge av trähus har husen vid Trummens strand byggts helt i trä. Byggnaderna har en stomme av massivträ, fasaderna är klädda med träpaneler och inne i lägenheterna finns synliga träkonstruktioner och snickerier.

De massiva trästommarna ger miljömässiga fördelar då trä är ett både naturligt och förnyelsebart material. För de boende är en av fördelarna att massivträ har en täthet som gör att inomhustemperaturen blir stabil, ger ett sundare inomhusklimat och en bra ljudisolering.

– Trä är ett bra naturmaterial och vi har valt att tydligt lyfta fram det såväl i exteriör som interiör,
säger Stefan Johansson, ansvarig arkitekt och kreativ ledare på FOJAB.

Varje lägenhet har planerats för mesta möjliga sjöutsikt. För att åstadkomma detta har FOJABcode, ett kompetensområde inom computational design/datordriven gestaltning, utvecklat den så kallade Utsiktsmaskinen. Utsiktsmaskinen analyserar och visar på hur mycket utsikt varje lägenhet har och ger samtidigt en gradering av utsiktens kvalitet.

– Det har varit en givande process vid skapandet av Trummens strand och vi är både stolta och glada att det nu är nominerat till två fina byggnadspriser, avslutar Stefan Johansson.

Om Trummens strand:
Kvarteret består av tre hus med bostadsrätter, förskola i två plan med sjöutsikt, gemensamhetslokal samt studentlägenheter med separata entréer direkt från gatan, vilket ger ett levande gatuliv.

Beställare: GBJ Bygg AB
Plats: Teleborg, Växjö
Omfattning: 22 200 m², 144 lägenheter

Om Träbyggnadspriset i Växjö:
För att stärka kommunens träbyggnadsstrategi och manifestera Växjö som ledande inom träbyggnation delar Växjö kommun varje år ut ett Träbyggnadspris. De övriga nominerade är Arkitektbolaget och forskningsprojektet ”Höga hus i trä”.

Juryns motivering
Ett typexempel på fördelarna med träbyggnation. Estetiskt tilltalande arkitektur kombinerat med miljötänk i ett paket som andas god stadsplanering och hållbarhet. Ett landmärke längst Trummens strand som kommer att glädja både förbipasserande och boende i många år framöver.

Om Byggnadspriset i Växjö: 
Sedan 1990 delar byggnadsnämnden varje år ut ett byggnadspris för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen. Övriga nominerade till 2019 års pris är Stora Vallen och ICON Växjö.

Juryns motivering (i korthet)
Ett säkert formspråk med karaktärsfulla och kreativa brutna vinklar. Geologen har starka kvaliteter i både material och form. Cederträspån i fasad, vacker detaljeringsgrad och enkelhet. Projektet skriver in sig på ett naturligt sätt i Trästaden Växjö och har dessutom en stadsmässighet i flera dimensioner som Växjö har saknat.

 

Läs mer om Trummens Strand