Sveriges snyggaste kontor ligger i Lund

Stil, arbetsmiljö och nytänkande står i fokus när lokalnytt.se utser Sveriges Snyggaste Kontor. I år gick priset till Axis nya huvudkontor i Lund, en kontorsbyggnad skapad med tanke på trivsel och en uppskattad arbetsplats för 1 300 personer. Bakom projektet står FOJAB, Landén Krantz och Light Bureau.

24 mars korades Sveriges Snyggaste Kontor och Axis stod som stolt vinnare. Tillsammans med FOJAB, Landén Krantz och Light Bureau har Axis delat en tydlig vision, vilket märks på slutresultatet.

– Det känns härligt. På en svår, urban plats har vi lyckats skapa ett landmärke med fantastiska värden, både utanpå och inuti. Med Axis Grenden har vi lyckats få materialitet i både hus och inredning att tala samma språk och belysningen förstärker de valda gestaltningsgreppen, säger Andreas Jentsch, ansvarig arkitekt på FOJAB.

Axis nya huvudkontor ligger på Ideon-området i Lund, en forskningsby i utkanten av staden som just nu genomgår en spännande utveckling. Med ljus Ölandskalksten, träribbor i ask, ett rundat, mjukt formspråk och många naturliga utblickspunkter ger byggnaden en ombonad och välkomnande känsla.

– Tanken är att kontoret ska upplevas lite som ett hem på jobbet, med gott om ytor för de anställda att mötas, träna tillsammans och umgås med varandra. Vi ville skapa en byggnad som uppmuntrar till upplevelser, rörelse och arbetsglädje, säger Andreas.

Utsikt, gym och uppvärmt cykelgarage
Husets huvudentré är placerad i kvarterets hörn och innanför öppnar sig ett stort, ljust gemensamt entrétorg med plats för utställningar, möten och mingel. En generös trappa leder till Axis restaurang och vidare upp till den gemensamma, gröna innergården. Högst upp finns en skylounge och en väl tilltagen takterrass med 360 graders utsikt över det skånska landskapet. För att locka de anställda att ta trappan istället för hissen finns generösa glaspartier på varje våning som hela tiden belönar dig med en ny vy över staden och slätten. Varje anställd får dessutom en egen Axis-cykel som kan cyklas rakt ner i ett uppvärmt garage med dusch- och omklädningsrum, och alldeles intill ligger ett luftigt gym med glastak.

– Trivsel har varit ett ledord i arbetet och huset bjuder på enastående kvaliteter, tack vare Axis höga ambitionsnivå. Som arbetsgivare har Axis dessutom vågat sticka ut hakan. I en tid då de flesta väljer aktivitetsbaserade kontorslösningar satsar Axis på välutrustade cellkontor med öppningsbara fönster. De anställda får möjlighet att stänga sina dörrar och jobba ostört, vilket många uppskattar, säger Andreas.

En levande fasad
Husfasaden består av en tung naturstensklädd bas som övergår i lätta glasfasader inramade av vita, vinklade plåtlameller. När du rör dig längs byggnaden förändras intrycket – lamellernas vinkling skapar en illusion av rörelse: fasaden stängs, öppnas upp och stängs igen i takt med att perspektivet ändras.

– Fasaden är väldigt high-tech och kan uppskattas av alla, inte bara av de som jobbar i huset. Den urbana utsidan kontrasterar fint mot den sinnliga insidan. Det är är helt enkelt ett fantastiskt hus och vi är ett stort och stolt team som står bakom projektet, säger Andreas.

Tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor
I samband med Stora Kontorsdagen koras varje år vinnaren i Sveriges Snyggaste Kontor. Tävlingen arrangeras av lokalnytt.se – Sveriges ledande marknadsplats för lediga lokaler.

Läs mer om Axis Grenden