Studentbostäder nominerade till Bostadspriset

Helsingkrona nations nya studentbostadshus Tornet, ritat av FOJAB arkitekter, är nominerat till Sveriges Arkitekters bostadspris. Priset belönar ett färdigställt bostadshus som håller en hög arkitektonisk nivå. Vinnaren utses den 19 november vid Arkitekturgalan. FOJAB arkitekter har dessutom blivit nominerade till Skånes Arkitekturpris för studentbostäderna i Landsarkivet i Lund.

– Det är två unika projekt där Helsingkrona nations nya studentbostadshus skiljer ut sig med sin unika form och höjd, säger Mattias Hedberg Ek, ansvarig arkitekt på FOJAB, som också ansvarat för studentbostäderna i Landsarkivet.

Attraktiva studentlägenheter

Helsingkrona nations nya hus Tornet erbjuder ett attraktivt boende med 69 lägenheter för s k kompisboende. Det innebär att två studenter delar på varje lägenhet. Byggnadens planlösning är utformad med ett trapphus i mitten och sex tårtbitsformade lägenheter belägna runt trapphuset. Det innebär att alla lägenheter blir ljusa och får utsikt i flera väderstreck.

Med sina 13 våningar har huset också blivit ett nytt landmärke i Lund. Överst i huset, precis 100 meter över havet, finns en gemensam festvåning med fantastisk utsikt över Lund, Malmö och Öresund. I bottenvåningen ryms, utöver bostäder, ett studierum och en salladsbar.

FOJAB arkitekter har varit med genom hela projektet – från första idé till färdigställande av huset och bidragit med alla typer av arkitekttjänster.

– Tillsammans med Helsingkrona nation är vi väldigt glada över att ha blivit nominerade i hård konkurrens. Extra roligt är det att just ett studentbostadsprojekt med en begränsad budget lyckas få så mycket uppmärksamhet, tillägger Mattias Hedberg Ek.

Det nya bostadshuset började byggas av Peab i januari 2014 och blev färdigt för inflyttning i augusti i år. Alla lägenheter är idag uthyrda till studenter.

Sveriges Arkitekters Bostadspris belönar ett nyligen färdigställt bostadshus eller bostadskomplex av hög arkitektonisk klass. Priset delas ut för att stimulera och öka kunskapen om bostadsbyggande i Sverige av hög kvalitet. Juryn tar speciellt hänsyn till boendekvaliteter, en god genomförandeprocess, tradition och internationella influenser samt hur tekniska innovationer gestaltas. Juryn utses av Sveriges Arkitekters Akademi för arkitektur.

Även nominerad till Skånes Arkitekturpris

FOJAB arkitekter har dessutom blivit nominerade till Skånes Arkitekturpris med ett annat studentbostadshus – Arkivet i Lund. Det är gamla Landsarkivet som har byggts om till studentbostäder.

– Det är ett omtalat projekt där vi strävat efter att både bevara och utveckla den gamla arkitekturen. Om- och tillbyggnaden av denna kulturhistoriska miljö har skett med hög ambition till begränsad budget. Det har säkert bidragit till att vi tillsammans med Lunds nation blev nominerade, säger Mattias Hedberg Ek.

Vinnaren av Skånes arkitekturpris utses den 13 november vid evenemanget Kreativa Skåne.

Läs mer om Helsingkrona

Läs mer om Landsarkivet