Villan, Helsingkrona nation

Villan, Helsingkrona nation

Villan, Helsingkrona nation

”Vänner för livet” är ett nytt studentbostadskoncept som vi tagit fram i nära samarbete med Helsingkrona nation i Lund. Boendeformen påminner närmast om storlägenheter.

Villan på Helsingkrona nation är ett åttavåningshus med en tio-rums-lägenhet på varje plan. På den översta våningen finns en mindre variant av storlägenheten med fem rum. Varje student har eget sovrum, toalett och dusch, men delar på kök, matplats och vardagsrum. De generösa gemensamma ytorna med spektakulär takhöjd är integrerade i planlösningen på ett helt annat sätt än i den traditionella studentkorridoren. På balkonger finns odlingsutrymmen och på taket en gemensam terrass med milsvid utsikt. I bottenvåningen fungerar en restaurang som ett mjukt gränssnitt mellan studenterna och stadens övriga invånare.

I Villan finns flera fiffiga funktioner som platsbyggda möbler, infälld belysning och smart förvaring som ska ge minimalt slitage vid in- och utflytt, och som kräver mindre nyinköp för nyinflyttade studenter.

Nybyggnationen består av 65 studentbostäder, en restaurang och gemensamhetslokaler. Dessa kopplas ihop med en äldre studentbostadsbyggnad, som ritades av Sten Samuelsson på 1950-talet, som vi även passar på att fasadrenovera.

Vi har bistått Helsingkrona nation hela vägen från idé till inflyttning. Vi har tagit fram en ny detaljplan i samarbete också med Kristianstads nation, Akademiska Hus och Svenska Hus som äger grannfastigheterna. FOJAB har vidare ansvarat för projektering av förfrågningsunderlag som arkitekt och generalkonsult. Därefter har vi haft ett dubbelt uppdrag med en tydlig organisatorisk uppdelning: dels har vi varit byggherrerådgivare åt Helsingkrona nation och dels har vi projekterat bygghandlingar åt entreprenören.

Fakta

Projektnamn
Villan, Helsingkrona nation

Beställare
Helsingkrona Nation

Plats
Lund

Omfattning
Ca 2500 m², 65 bostäder

Status
Färdigställt 2024

Kontaktperson
Mattias Hedberg Ek
mattias.hedberg-ek@​fojab.se
+46 702 - 18 43 32

Projektgrupp

Mattias Hedberg Ek
Arkitekt SAR/MSA, Uppdragschef

Mats Norrlid
Arkitekt SAR/MSA

Kalle Grunning
Landskapsarkitekt

Sara Mårtensson
Byggnadsingenjör

Lars Nilsson
Arkitekt

Magdalena Stefanowicz
Arkitekt MSc, Miljö- och energingenjör