Spårvagnshallarna

Spårvagnshallarna

Spårvagnshallarna

Stadskvarteret Spårvagnshallarna ligger vid ett tallskogsstråk och rekreationsområde som sträcker sig från södra Helsingborg till Råå. Strax utanför ligger hamnen.

Här utvecklar vi, efter vunnet parallella uppdrag, ett nytt bostadsområde som är följsamt mot omgivningen och möter grannskapet i flera skalor. Tvåvåningsradhus ansluter till den äldre villabebyggelsen i söder. Mellanhöga bostadshus om 5–8 våningar vetter mot skogen i öster, och mot sundet och hamnen i väster reser sig formstarka torn med hyresrätter i 17–19 våningar. Tallskogen tillåts leta sig in i kvarteren och ytterligare träd planteras kring husen så att naturen blir ännu mer närvarande.

Fullt utbyggt kommer kvarteren att rymma cirka 700 bostäder. Först ut att byggas är två av tornen. Som sig bör när det gäller hus som syns vida omkring har extra omsorg lagts vid gestaltningens avslutning mot himlen. Bostadstornen med sina glittrande balkonger är ett nytt inslag i den hamnnära miljön. På den höjden är det annars bara är kranar och silos som syns mot himlen. Tornen är skulpterade med fasade väggar som maximerar utsikten från varje balkong – funktionen stärker formen.

Varje våning innehåller en mix av lägenhetsstorlekar, från 1 till 4 rum, alla med vid utsikt. Båda bottenvåningarna bjuder på generösa foajéer där det finns gott om plats för de boende att vistas och möta sina grannar, en bastu och publika lokaler som öppnar huset mot omgivningen. I kvarteret finns också två båghallar bevarade från den tid då platsen var en samlingspunkt för stadens spårvagnar och bussar. Båghallarna fungerade som spårvagnshall respektive bussgarage och har idag renoverats till bostädernas garage.

Fakta

Projektnamn
Spårvagnshallarna

Beställare
Riksbyggen

Plats
Helsingborg

Status
Färdigställt 2022

Kontaktperson
Joachim Lundquist
joachim.lundquist@​fojab.se
+46 705 - 90 24 18

Projektgrupp

Uppdragsansvarig arkitekt
Joachim Lundquist
Arkitekt SAR/MSA, Arkitekturchef

Handläggande arkitekt
Mathias Åström
Arkitekt SAR/MSA

Medverkande arkitekt

Felix Gerlach
Fotograf