Isblocket

Isblocket

Isblocket

I den snabbt expanderande stadsdelen Hyllie fick FOJAB uppdraget att projektera och gestalta en ny kontorsbyggnad vid stationstorget. Byggnaden är kopplad till det bakomliggande p-huset och ansluter på vartannat våningsplan. I markplan finns butikslokaler samt en passage genom kvarteret.

Husets hjärta är det generösa trapphus som med sin starka form slingrar sig upp över glasgolvet. Byggnadens fasad består av en dubbelglaskonstruktion där det yttre skiktet med hjälp av vita prickar skapar ett mönster som efterliknar sprickbildning i is. Mönstret varierar i täthet över våningsplanen och skapar en mjuk övergång mellan genomsiktliga och täta ytor i fasaden innanför.

En komposition av rostfria ramar bryter på sina ställen igenom det yttre glasskiktet och skapar andrum i en annars slät och blank fasad. I arkadgården mot torget är fasaden klädd med ribbor av oljad ek som med sin varma färgton skapar kontrast mot den i övrigt kalla fasaden upptill.

Byggnadens volym förstärker, med sina brutna fasadlinjer, karaktären av ett isblock och förhåller sig samtidigt till det bakomliggande p-husets avtrappning uppåt. I volymspelet skapas stora terrassytor med utsikt mot torget i väster, staden i norr och de skånska rapsfälten i söder.

Fakta

Projektnamn
Isblocket

Beställare
Byggnadsfirman Otto Magnusson AB

Plats
Malmö

Omfattning
6 000 m²

Status
Färdigställt

Kontaktperson
Anders Eriksson Modin
anders.eriksson@​fojab.se
+46 703 - 08 23 96

Projektgrupp

Anders Eriksson Modin
Arkitekt SAR/MSA, Hållbarhetschef

Niklas Sonestad
Arkitekt MSA/MAA, Vice ateljéchef

Magnus Tellhed
Arkitekt SAR/MSA

Alper Sjöstrand
Byggnadsingenjör, Kontrollansvarig

Ida Stavenow
Arkitekt SAR/MSA, Ateljéchef

Mårten Fridberg
Byggnadsingenjör, BIM-ansvarig

Olivier Gras
Arkitekt SAR/MSA, DPLG

Felix Gerlach
Fotograf