Hotell Marenplan

Hotell Marenplan

Hotell Marenplan

Södertäljes stadskärna ska bli mer attraktiv och levande och en viktig pusselbit är det nya hotellbyggnaden intill sjön Maren. Byggnaden – med hotell, flera restauranger, konferensavdelning och träningsanläggning – blir ett landmärke för staden och en mötesplats för både Södertäljebor och besökare.

Marenplan är en favoritplats för många Södertäljebor men som under många år inte utnyttjats till sin fulla potential. Området kring Maren är ett prioriterat utvecklingsområde enligt programmet för Södertäljes stadskärna 2009–2029 och visionen är att Marenplan ska utvecklas till en mer tilltalande plats med mer vattenkontakt, som inbjuder till vistelse, umgänge och evenemang.

Här kommer den nya hotellbyggnaden att bidra till att skapa en levande mötesplats där staden öppnas mot vattnet. I arbetet med en ny detaljplan har byggnadens utformning i förhållande till närliggande fastigheter och samspelet med den offentliga miljöer varit i fokus. Byggnaden ska ha hög arkitektonisk verkshöjd, representera sin tid samt ta hänsyn till stadsmiljön.

Hotellet innehåller 200 gästrum, lounge, barer, restaurang, uteservering på terrass mot sjön, konferensavdelning och en träningsanläggning. De tre nedre våningsplanen är publika och utformas med fokus på öppenhet i gestaltning och upplevelse för att skapa rörelse och trygghet i närområdet. Hotellets och restaurangernas entréer placeras på de båda våningsplan som ansluter mot gatan respektive Marenplan, vilket skapar ett naturligt stråk ner till vattnet.

Bottenplan ska rymma tre restauranger och på våningsplanet ovan kan hotellets större restaurang med plats för konferensgäster få plats. Det tredje våningsplanet är tänkt att användas som restaurang och eventlokal med tillgång till terrasser med utsikt över Maren.

Högst upp med fantastisk utsikt ligger hotellets skybar. En nedre terrass, i samma nivå som Ekdalsgatan, löper runt huset och ska vara öppen för allmänheten.

Fakta

Projektnamn
Hotell Marenplan

Beställare
Stadsrum

Plats
Södertälje

Omfattning
12 000 m², 180 hotellrum

Status
Pågående, färdigställs 2024

Kontaktperson
Per Aage Nilsson
peraage.nilsson@​fojab.se
+46 706 - 29 24 23

Projektgrupp

Uppdragsansvarig arkitekt
Per Aage Nilsson
Arkitekt SAR/MSA

Handläggande arkitekt 
Johan Sennström
Arkitekt SAR/MSA

Medverkande arkitekt
Lars Aage Nilsson
Arkitekt SAR/MSA

Medverkande byggnadsingenjör
Adrian Duveholt
Byggnadsingenjör

Visualiseringar (exteriöra)
Visulent