Utbildningscenter i Tanzania börjar ta form

Snart står ett nytt utbildningscenter för jordbrukare klart i Tanzania. Detta efter en projekttävling anordnad av Ingenjörer utan gränser och Arkitekter utan gränser. Ingenjörs- och arkitektstudenter vid LTH samarbetade för att rita ett center med plats för både utbildningslokaler, gemensamhetslokaler och bostäder. FOJAB arkitekter sponsrade tävlingen som ägde rum våren 2016.

Utöver sponsringen deltog Elise Lundahl, arkitekt vid FOJAB arkitekter, som handledare till det vinnande laget. Laget, som bestod av Axel Stolt, praktikant på FOJAB arkitekter, Alexander Rundlöf, Henning Stenbäck och Petter Streijffert presenterade en idé och ritningar för ett utbildningscenter som i fullt utbyggt läge rymmer 100 studerande jordbrukare. Platsen för centret ligger i nordvästra Tanzania i regionen Karagwe. Organisationen Kaderes som arbetar för att utveckla och förbättra livet för jordbrukare i regionen ska uppföra bygget.

– Med tanke på alla osäkerheter kring förutsättningarna så jobbade vi framförallt utifrån en idé och en princip kring hur man kan lägga upp byggnaderna snarare än en detaljlösning. Nu tar vi projektet vidare, och ser fram emot att se utbildningscentret ta form i Tanzania, säger Axel Stolt, student vid LTH och numera arkitektpraktikant vid FOJAB arkitekter.

I sommar kommer det vinnande laget att åka till Tanzania för att lämna över förslaget till en lokal arkitekt och konstruktör. Förhoppningen är att organisationen Kaderes nu har tillräcklig finansiering för att kunna påbörja bygget.