P-hus med fasad av skrotavfall finalist till Malmö Stadsbyggnadspris

Mobilitetshuset Hyllieäng är en av fem finalister till Malmö Stadsbyggnadspris 2024. Med sin fasad av spillmaterial och återbruk från närområdet utforskar FOJAB vad en estetik för vår tid kan innebära.

FOJABs och beställaren Parkering Malmös gemensamma ambition med mobilitetshuset Hyllieäng är undersöka och utmana gränserna för återbruk. Materialet till fasaden är i huvudsak hämtat utanför byggbranschen och samtidigt superlokalt, det vill säga inom Malmö.

– EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har efterlyst en ny estetik för vår tid, som förenar stil med hållbarhet. Med Hyllieäng utforskar vi vad en sådan estetik kan innebära. Istället för designprincipen form follows function har vi provat ett nytt angreppssätt, nämligen form follows avaliability. Det är förstås väldigt roligt att Malmö stad uppmärksammar och uppskattar det med den här fina nomineringen, säger Petra Jenning, ansvarig arkitekt för Hyllieäng och utvecklingschef på FOJAB.

Den 2 400 kvadratmeter stora fasaden består av paneler av glas som tidigare satt på lärarhögskolan Orkanen och rostfria plåtar med laserskurna mönster som är skrotavfall från den lokala tillverkningsindustrin. De böljande ytterväggarna i markplan är klädda med en fjällpanel av återbrukade plåtar, som är spillmaterial vid produktionen av plattvärmeväxlare. Fasaden ska också gå att demontera och materialet användas ännu fler gånger.

Stadsbyggnadspriset delas ut till arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt som är hållbara, inkluderande och vackra livsmiljöer. Vinnaren koras i september.