MAX IV i final i MIPIM Awards

Sedan 1991 har den internationella fastighetsmässan MIPIM delat ut priset MIPIM Awards till innovativa fastighetsprojekt runt om i världen. Den 20:e januari offentliggjordes att synkrotronljusanläggningen MAX IV, som ett av fyra projekt, har tagit sig till finalomgången i kategorin ”Best Futura Project”.

Sammanlagt har 28 projekt i 7 kategorier valts ut av en jury bestående av internationella fastighetsmäklare. Vinnarna kommer sedan att väljas av mässbesökare samt den internationella juryn och utses under den årliga MIPIM-fastighetsmässan i Cannes den 11-14 mars.

2010 valdes FOJAB arkitekter att gestalta och projektera MAX IV för Lunds universitet med Fastighets AB ML4 som byggherre. Snøhetta arkitekter valdes till landskapsarkitekt. I projektet har man eftersträvat en symbiotisk relation mellan landskap, yttre byggnadsgestalt och inre gestalt.

Den stora experimenthallens taklanternin med sin borstade aluminiumyta, kontorsbyggnadens vita plåtkassetter och horisontella solskydd för fönster, de övriga byggnadernas vita betongfasader tillsammans med det böljande landskapet kommer att göra MAX IV-laboratoriet till ett karaktärsfullt landmärke vid Lunds norra infart.

MAX IV kommer att tas i bruk i mitten av 2015.