FOJAB i nya salonger

FOJAB arkitekter växer i rask takt och är i skrivande stund 141 medarbetare. Det märks inte minst på Stockholmskontoret. I samband med senaste arkitektursalongen passade vi på att inviga nya större lokaler, bara några våningar upp på samma adress, Sankt Eriksgatan 46. På den sjätte Salongen i ordningen fördes intressanta samtal kring hur vi bäst flätar samman staden, naturen och människan – ett utmärkt sätt att ”värma upp” det nya kontoret.

Arkitekt Anna Belfrage har ansvarat för utformningen av de nya lokalerna.

– Vi fick chansen att flytta två trappor upp till en dubbelt så stor lokal, och har nu rymliga och luftiga utrymmen med samma vackra valv och bärande järnstruktur som i de gamla. Dessutom dubbelsidigt ljus från tre meter höga fönster och gott om plats för alla nya medarbetare.

Det öppna rummet har hållits enkelt med arbetsplatser längs fasaden. Här finns en stor öppen yta för skissarbete, Salonger, afterworks med mera. Pentryt är centralt beläget vid entrén men färgsatt i mörkt grå toner för att inte väcka för mycket uppmärksamhet. Bara kaffemaskinen smiter runt hörnet och är väl synlig för alla besökare.

Storrummet kompletteras med ett antal mötes- och samtalsrum av olika karaktär. Från det större mer ombonade vid entrén till flera mindre, där ett är tänkt som ”tävlingsgrotta” med maximal möjlighet att skissa och pinna upp saker på väggarna. Dessutom finns ett modellbyggarrum och materialbibliotek.

– Paletten i möbler och inredning är konsekvent med plywood, grafitgrå linoleum på arbetsbordsskivor, svarta stolar och vita bordsstativ. Nu väntar vi bara på ljudabsorberande anslagstavlor på alla lediga väggytor så att våra projekt verkligen ska få komma ut i ljuset.