Fem frågor till Robert Lavelid

Fem snabba frågor till arkitekt Robert Lavelid, ny kontorschef på FOJAB Stockholm.

Hur vill du beskriva dig själv?
Jag är en passionerad yrkesman – en arkitekt som brinner för mitt yrke. I den rollen gillar jag framför allt att driva processer mot mål. Sedan är jag som person nyfiken och beredd på förändringar – hoppas jag…

Finns det någon byggnad som får ditt hjärta att slå snabbare?
De hus jag själv har ritat har en särskild plats förstås. Just nu är det de senast genomförda, som heter Khimki och är två stora kontorshus i Moskva.

En byggnad som jag fick besöka som ung student är Frank Lloyd Wrights berömda arkitektskola Taliesin West. Den ligger i den lilla byn Scottsdale utanför Phoenix i Arizona. Skolan och hans vinterbostad relaterar på ett helt speciellt sätt till öknen runt omkring och gjorde stort intryck på mig.

Le Corbusiers bostadhus i Marseille, Unité d´Habitation, tycker jag också är väldigt intressant.

Vilka är dina inspirationskällor?
En person jag följt hela livet är Ulf Lundell – han är ett halvår äldre än jag. Framför allt som författare men även som musiker har han påverkat mig mycket.

Inom arkitekturen finns det en hel rad arkitekter som inspirerar mig. Le Corbusier förstås. Som ren formgivare framför allt, inte som social byggare. Den peruanske arkitekten Henri Ciriani, verksam i Paris, är en annan inspirationskälla.

Sedan har jag hela mitt liv varit Danmarksvän. Jag har bott i Danmark, och danska arkitekter och arkitektur har generellt präglat mig mycket. Ett exempel ur den äldre skolan är Arne Jacobsen.

En dansk modern arkitekt som jag tycker är intressant är Bjarke Ingels. Han har lyckats lyfta ut arkitekturen ur garderoben och gjort den tillgänglig för en bredare krets. Han har ett bra sätt presentera och förklara projekten. Därmed inte sagt att jag tycker att allt han ritar är bra.

Det danska arkitektkontoret Vandkunsten har också varit en stor inspirationskälla för mig. Genom ett socialt engagemang har man med små ekonomiska medel gjort stor arkitektur.

Kopplingen FOJAB Stockholm – Malmö, vad kan den bära med sig?
I samtal jag haft på sista tiden kommer det fram en nyfikenhet på FOJAB som en ny, professionell aktör på Stockholmsmarknaden. Man känner kanske företaget till namnet men vet inte så mycket mer. Stockholm är en annorlunda marknad med ett delvis annat synsätt. I Malmö finns mer av den danska synen på arkitektur, och det blir en intressant kulturmässig koppling som känns spännande att utforska.

Vad gör du just nu?
Jag sitter på Arlanda, i gaten till Moskvaflyget, på väg för att presentera ett kontorsprojekt. Det är en bearbetning av ett förslag på två kontorshus som ska ligga nära ett jättelikt köpcentrum – ett av Europas största – som håller på att uppföras centralt i Moskva. Projektet är egentligen på ett idéstadium, men i Ryssland betyder det att det plötsligt kan gå väldigt fort när beslut tas. Det är ett helt annat tempo i Moskva, ett starkt driv som vi inte är vana vid i Sverige. Men nu måste jag avsluta för att kliva ombord. Vi hörs!