Menu

Kv. Gjuteriet

FOJAB arkitekter har fått i uppdrag av fastighetsbolaget Vita Örn, att ansvara för gestaltning och projektering av miljösmarta hyresbostäder i Limhamns Läge. I första etappen byggs 84 lägenheter och två lokaler som beräknas vara färdigställda i början av 2019.

Projektet består av tre byggnader, varav en av byggnaderna blir tio våningar hög. Husen byggs kring en upphöjd gemensam innergård som blickar ut över en ruderatpark. Exteriören präglas av vit och mönstergjuten betong samt tegel i de lägre byggnadsdelarna. I bottenplan finns även partier med vertikala ekribbor som ger en värme till entréerna. För att ge karaktär åt byggnaderna har de olika lägenhetstypernas konfigurering byggnadsvolymerna varit en viktig utgångspunkt. Tillsammans med en blandning av lägenhetsstorlekar, balkonger samt en volymhantering av tiovåningshusets översta plan och tak, ger höghuset ett expressivt uttryck.

Lägenheterna har öppna planlösningar med integrerade kök i väggpartierna tillsammans med övrig förvaring. Generellt har alla lägenheterna en balkong och vissa större lägenheter i tio-våningshuset har upp till tre balkonger samt en topplägenhet har en stor takterrass. En generös takhöjd på 2,7 meter och fönsterpartier från golv till tak ger ljusa och rymliga rum.

Hållbarhetsmålen för projektet har varit höga. Låg energiförbrukning har varit en viktig förutsättning samt möjligheten till ett mer bilfritt boende då en cykelpool samt hyrbilspool finns inom fastigheten. Bilparkering i källarplan har en tvåplanslösning med plattformshiss.

Planen är att börja bygga under hösten 2017 och inflyttning vid årsskiftet 2018/2019.

Fakta

Projektnamn: Kv. Gjuteriet
Beställare: Vita Örn
Plats: Malmö
Omfattning: 84 lägenheter, 2 lokaler, Ca 9500 M² BTA
Status: Pågående
Kontaktperson:

Mattias Essner

Arkitekt SAR/MSA, Ateljéansvarig

Projektgrupp

Mattias Essner

Arkitekt SAR/MSA, Ateljéansvarig

Joachim Lundquist

Arkitekt SAR/MSA, Arkitekturchef

Karin Andersson

Arkitekt MSA

Jimmy Bussenius

Arkitekt SAR/MSA

Nyckelord