Menu

Hansacompagniet

FOJAB arkitekter har fått i uppdrag att ansvara för gestaltning och projektering i omvandlingen av den centrala handelsplatsen Hansa i Malmö. I tätt samarbete med beställaren, AREIM och HEA Property Partner, förgyller vi nu handelsdelarna så att det gamla NK-huset åter kan bli en stark mötesplats i centrum. Kvarteren får fler entréer och uppfräschade fasader för kontor, skola, bostäder, vårdcentral, service, parkering och ca 20.000 m² handel. Projektet inleddes 2014 och allt beräknas stå klart under hösten 2017 då invigningen av hela handelsplatsen också kommer att äga rum.

Det stora varuhuset mellan Stora Nygatan och Södra promenaden i Malmö öppnade 1963, men då som NK. Under 90-talet bytte varuhuset namn till Hansacompagniet.

Kv. Stadt Hamburg, Hansagallerian, har till stora delar redan byggts om med flera nya aktörer och en helt ny gestaltning. Kvarteret har förändrats med fler butiksentréer och stora fasadförändringar för att öppna upp för ett mer aktivt stadsliv kring husen. På detta sätt blir promenaden från Gustav Adolfs torg mer spännande och upplevelserik. Under oktober 2016 öppnade gallerian med ny utformning och många nya butikskoncept.

Kv. Lybeck, Hansavaruhuset, förändras nu i grunden för att gå tillbaka till att bli ett mer öppet varuhus av NK:s karaktär. Det övre planet ska främst innehålla kläder och mode, medan markplanet ska innehålla restauranger, kosmetik, accessoarer, böcker, skor, med mera med nya butiksentréer som öppnar upp bottenvåningen mot stadens gator.

Stora förändringar med ny gestaltning har redan skett i den nedre våningen, där Ica har skapat en Ica Supermarket i saluhallsformat, en fullsortimentsbutik för citybon. Systembolaget har fått en ny plats i anslutning till Ica tillsammans med blommor och apotek. Här planeras också för ett nytt restaurangtorg och butik med matlagningsanknytning. Det här konceptet kommer att förändra öppettiderna i kvarteret, med mer folkliv på kvällarna som staden behöver. Arbetet fortsätter också med bland annat ny fasad och ombyggt garage. Handelsplatsen kommer att vara ombyggd och klar för invigning hösten 2017.

Samtidigt innehåller kvarteren mycket mer än bara handelsytorna. Här finns också kontor, bostäder, skola och vårdcentral. Många av dessa verksamhetsytor projekteras och byggs om parallellt med handelsplatsens ombyggnad. Målsättningen är att helheten ska bli bättre och att alla verksamheter i kvarteren får möjlighet att utvecklas i och med den omfattande ombyggnaden.

Fakta

Projektnamn: Hansacompagniet
Beställare: AREIM och HEA Property Partner
Plats: Malmö
Omfattning: 36.000 m²
Status: Pågående
Kontaktperson:

Per Aage Nilsson

Arkitekt SAR/MSA

Projektgrupp

Per Aage Nilsson

Arkitekt SAR/MSA

Adrian Norlund

Byggnadsingenjör

Henning Röschmann

Arkitekt SAR/MSA

Johan Sennström

Arkitekt SAR/MSA

Kerstin Sigbo

Arkitekt SAR/MSA

Lars Aage Nilsson

Arkitekt SAR/MSA