Menu

Grands Nya Verandor

FOJAB arkitekter fick uppdraget att ansvara för gestaltning av Grand Hotel i Lunds nya verandor. I tätt samarbete med Grands ägare är det nu byggt två nya glasverandor, en uteservering och en bakficka i anslutning till Bantorget. De nya verandor har getts en egen karaktär från huset och blir en naturlig del av det intilliggande torget.

Grand Hotel är ett av Lunds äldsta och mest klassiska hotell och har även en restaurang. Hotellet ritades av stadsarkitekten i Helsingborg Alfred Hellerström och uppfördes 1896-98. Huset och verandorna har genom åren genomgått ett flertal renoveringar.

Uppdraget har inneburit tillbyggnad av glasverandor, en bakficka och en uteservering i anslutning till Bantorget. Ambitionen har varit att ge verandorna ett modernt uttryck och funktionalitet, och på samma gång knyta an till hotellets historia och möta de höga kraven på antikvariskt bevarande. Som stöd vid den varsamma hanteringen av huset har FOJAB samarbetat med en antikvarisk sakkunnig.

Verandorna har höga öppningsbara glaspartier som skapar bra kontakt med uteplatsen och torget. I den västra verandan, utanför Piratenfoajén, finns plats för en liten scen. Stora nivåskillnader i marken gav oss möjlighet att utnyttja ytan och utföra en bakficka under den västra verandan. Bakfickan kommer att servera dryck till uteserveringen. Gäster kommer att kunna sitta på väggfasta bänkar med bord nedanför de två verandorna, samt på en uteserveringsdel mot Lilla Fiskaregatan.

Verandorna är byggda med hållbara och karaktärsskapande material som åldras vackert. Sockeln i granit samverkar med fönsterpartiets kopparplåt och byggnadens fasad i sandsten. Verandorna har en egen karaktär från huset och blir en naturlig del av torget vilket skapar rörelse i de omkringliggande stadsrummen. Bantorget byggs samtidigt om för att vara en inbjudande entré till staden och bidra till en levande stadskärna.

Fakta

Projektnamn: Grands Nya Verandor
Beställare: Grand Hotel
Plats: Lund
Omfattning: 200 m² servering, pianobar och champagnebar
Status: Färdigställt, 2017
Kontaktperson:

Mats Molén

Arkitekt SAR/MSA

Projektgrupp

Uppdragsansvarig arkitekt

Mats Molén

Arkitekt SAR/MSA

Gestaltningsansvarig arkitekt

Mikael Pettersson

Arkitekt SAR/MSA

Christina Sammer

Arkitektpraktikant

Matilda Emgård

Arkitektpraktikant